Go Back (esc)

BAARSSTRAAT 38
5615 RG, EINDHOVEN
THE NETHERLANDS
+31 (0)40 255 15 30
INFO@DEFABRIEKEINDHOVEN.NL

ABOUT

CONTACT

APPLICATIONS

SEARCH

FILTER

RANDOM
ARCHIVE

1984

op 18 kolommen

John Körmeling /

op 18 kolommenop 18 kolommen
Sign up for our newsletter:
View mobile versionView mobile version

Friday January 7th 2011


Fotoshoot Mander Liefting


Mander Liefting(NL)

Fotoshoot Mander Liefting

"Het Probleem van Kelvin"

fotograaf: Maartje van Wulfften Palthe

-------------------------------------

Het probleem van Kelvin:

Het probleem van Kelvin  is een ruim 100 jaar oud wetenschappelijke dilemma dat tussen biologen wiskundige & natuurkundige bestaat.

Deze stelling heeft betrekking op allerlei foam en schuim oplossingen waarin een gas opgesloten zit in een huid van vloeistof.  Bijvoorbeeld lucht in een zeepbel of kokend water in een pan. 

Een veelvoud van deze bellen vormen samen een schuim of foam. Onder de juiste omstandigheden zal het foam zijn vorm vast houden en is de substantie stabiel.  Een van die eigenschappen is de stelling van Kelvin en heeft betrekking op de in elkaar stapeling van deze bellen.

De stelling is eenvoudig , hoe kun je de ruimte in cellen van gelijk volume verdelen zodat de oppervlakte van de celranden geminimaliseerd worden ?

Dit is namelijk kritiek voor het in standhouden van schuim. De stelling is een wiskundige vraagstuk waarin gezocht wordt naar de meest lage uitkomst. De hele zoektocht is een heilige graal het zal nooit worden ingelost. Er is een geen perfecte formatie mogelijk ,het gaat er om zo dicht mogelijk bij perfectie te komen.

Deze installatie speelt met dat idee, het is een pseudo-wetenschappelijke setting waarin ik zelf een poging (spek en bonen) om dit probleem te lijf te gaan. Om de mengtafel staat eenvoudige grondstoffen voor het maken van schuim en in de petrischaaltje de resultaten van die experimenten.   De infuus paal is voorzien van druppelende zakje 2 componenten waarin een goede observatie mogelijk is van een doorgaande schuim-formatie.

Mander LieftingMander LieftingMander LieftingMander LieftingMander LieftingMander LieftingMander LieftingMander LieftingMander LieftingMander LieftingMander Liefting
Looks like you are on a mobile device

Would you like to continue on our mobile website?

Yes
No