Go Back (esc)

BAARSSTRAAT 38
5615 RG, EINDHOVEN
THE NETHERLANDS
+31 (0)40 255 15 30
INFO@DEFABRIEKEINDHOVEN.NL

ABOUT

CONTACT

APPLICATIONS

SEARCH

FILTER

RANDOM
ARCHIVE

1982

It can Happen performance / Ton Scheerder: dia's

Alex Vermeulen /

Ton Scheerder /

Sign up for our newsletter:
View mobile versionView mobile version

Friday June 27th 2014, 20:00


Dieke Venema Solo


Dieke Venema(NL)

De Fabriek nodigt u van harte uit voor de opening van de solotentoonstelling van Dieke Venema op vrijdag 27 juni om 20:00. U kunt de expositie ook bezoeken in de weekeinden op 28/29 juni en 5/6 juli, van 13:00 tot 17:00. Als u De Fabriek op een ander moment wilt bezoeken kunt u natuurlijk een afspraak maken.

Beeldend kunstenaar Dieke Venema (1990) studeert in 2012 af aan ArtEZ in Zwolle met kunstwerken waarin zij alledaagse voorwerpen (bijvoorbeeld kranten, ballonnen en meubels) laat versmelten met gips, metaal en klei. Nieuwe materialen en vormen worden toegevoegd aan de functioneel ontworpen objecten. Venema weet zo een contrast te creëren dat de herkenbare objecten uit de gebruikssfeer onttrekt en opnieuw openstelt voor interpretatie. Vorig jaar sluit de kunstenaar een werkperiode af in het EKWC in Den Bosch, waarin ze veel met keramiek werkt. Daarna werkt Venema begin dit jaar op locatie in expositieruimte Moira in Utrecht.

In De Fabriek exposeert Dieke Venema wederom met een nieuw kunstwerk. Ze raakt geïnspireerd door opblaasbare amusementsparken. Tijdens een vijfweekse werkperiode bestudeert en abstraheert Venema hun vormen een creëert ze een monumentaal werk dat herkenbaarheid en associatie naar de achtergrond doet verdwijnen. De kunstenaar wil zich niet langer beperkt voelen door het formaat van een bestaand object en de associaties die met gebruiksvoorwerpen gepaard gaan. Enkel de speelse vormen en de ogenschijnlijke gewichtloosheid van het kunstwerk herinneren nog aan de inspiratiebron. De sculptuur oogt abstract maar kent ook een zekere mate van natuurlijkheid. De toppen, dalen en inkijkjes wekken de indruk van een golvend landschap dat zich in De Fabriek manifesteert.

Naast het bestuderen van vormen onderzoekt de kunstenaar ook haar eigen werkwijze. Venema werkt voornamelijk op intuïtie en gevoel; het kunstwerk krijgt de ruimte om zichzelf vorm te geven. Dit leidt ertoe dat de kunstenaar zich steeds op een nieuwe manier moet verhouden tot een werk dat in wording is en steeds verandert. Deze houding speelt een centrale rol. Venema onderzoekt hoe zij te midden van deze factoren tot een sculptuur kan komen. Haar inspiratiebron biedt aanvankelijk houvast maar verliest gedurende de werkperiode aan betekenis. Het ‘amusementspark’ groeit gestaag uit tot een autonoom kunstwerk.

Tekst: Reyer de Vos

Dieke Venema Solo27-06-1427-06-1427-06-1427-06-1427-7-1427-7-14
Looks like you are on a mobile device

Would you like to continue on our mobile website?

Yes
No